Bilirubin méregtelenítés, Xenobiotikumok metabolizmusa

Tartalom

  Xenobiotikumok metabolizmusa — Wikipédia Bilirubin méregtelenítés Itt a bőr és a szem kötőhártyájának a sárgás elszíneződéséről van szó, melyet a vérbe került bilirubin többlet okoz.

  A vérben található bilirubin többletet vagy a túl sok hemoglobin előállítás okozza [a vörösvérsejtek felgyorsult pusztulása vagy vörösvérsejt-osztódás hemolízis ] bilirubin méregtelenítés a máj működésének módosulása vagy végül az epekiválasztás blokádja az epevezeték elzáródása.

  bilirubin méregtelenítés

  Árulkodó jelek A szemfehérjének amit nappali fényben látni lehet és a bőrnek a sárga elszíneződéséről, nagyon sötét vizeletről bilirubin méregtelenítés többé-kevésbé színtelen székletről van szó. A sárgaság függvényében előzetesen más tünetek is megjelenhetnek: láz, hasfájás, nagy fáradtság, étvágytalanság, fogyás, émelygés.

  bilirubin méregtelenítés

  Mit kell tenni? Amint a sárgaság megjelenik, konzultálni kell az orvossal, anélkül, hogy magunk próbálkoznánk a kezeléssel.

  bilirubin méregtelenítés

  Diagnózis és orvosi kezelés Az orvos megvizsgálja a beteget, hogy nem nagy-e a mája, és kikérdezi a gyógyászati, epegörcs vagy epekő előzményekről. Vérvizsgálatot vérsejtszámlálás, transzaminázok, gamma GT, foszfatáz alkalinok, bilirubin mennyiségröntgenezést, hasi ultrahangvizsgálatot kér. Nehéz eseteknél kórházi beutalásra van szükség.

  • Össz bilirubin - Emésztőrendszeri megbetegedések
  • Miért emelkedett a vér bilirubin, és mit jelent ez? - Bilirubin méregtelenítés

  Gyakran vírusos hepatitisz az ok: a sárgaság intenzív és viszketések, láz, valamint nagy fáradtság kísérik; nagyon magas a transzaminázok és bilirubinok aránya. Bilirubin méregtelenítés epevezetékben lévő kő okozta epeút-elzáródás sebészeti kőeltávolítást igényelhet, vagy egy szonda bevezetését a gyomron keresztül. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás vagy a hasnyálmirigy fejének rákja hasonló tüneteket mutat, bilirubin méregtelenítés epevezeték összenyomódása miatt.

  Előbbiről korábban már volt szó, most szenteljünk egy kis figyelmet a májnak. A máj a méregtelenítő funkciója során epét termel. Az epe sok összetevőből áll, de a legfontosabbak a bilirubin és az epesavak.

  Néha lehetőség van radikális sebészeti beavatkozásra; ha nem, bilirubin méregtelenítés epe bél felé bilirubin méregtelenítés szorítkoznak. A sárgaságnak más okai is lehetségesek: a máj cirrózisa májzsugorodás bilirubin méregtelenítés méregtelenítés, az epesejtek betegségei néha genetikai eredetű vagy egy gyógyszernek tulajdoníthatóhemolitikus anémia a vörösvérsejteket bomlasztó vérszegénység.

  bilirubin méregtelenítés