Óriásférgek lepték el Franciaországot

Férgektől Franciaországban

A világkereskedelem segíti terjedésüket

Megszállás alatt áll Franciaország, a biológusok sokkot kaptak Origo Amikor Jean-Lou Justine megkapta az első fotót az óriási, lapátfejű féregről, a férgektől Franciaországban szó szerint elállt a lélegzete.

A pörölyfejű laposféreg valóban nagyra nőhet, a 33 centimétert is elérheti, ám a legmeglepőbb mégis az, hogy alapból nem az európai kertekben ténykedik, hanem Ázsiából származik.

enterobiosis panaszok szegfűszeg bélféreg

Egy héttel később ugyanaz a fotós, Pierre Gros egy másik óriásféregfajról küldött képet. Ezt hamarosan egy harmadik, idegen féregfajról készült fotó követte. Justine az férgektől Franciaországban és újabb invazív lényekről érkezett férgektől Franciaországban kezdetben átverésnek hitte. Természetesen szó sem volt átverésről, ezek a fajok rejtőzve, észrevétlenül érkeztek az ember segítségével Európába, hogy aztán a francia nagyvárosokban megtelepedjenek.

  • Gigantikus ragadozó laposférgek szállták meg Franciaországot, Férgektől Franciaországban
  • Index - Tudomány - Veszélyes új-guineai laposférget találtak Franciaországban
  • A helmint megelőzése vermoxmal
  • Óriásférgek lepték el Franciaországot | erdeivendeghaz.hu

A globális kereskedelem élénkülésével ezek a férgek egyre jobban fognak terjeszkedni — tette hozzá a szakértő. A biológusok már egy ideje tisztában vannak azzal, hogy egyes, éti csigákkal táplálkozó férgek eljutottak Franciaországba is, azt ugyanakkor senki sem sejtette, hogy már a pörölyfejű gerinctelenek is a gallok földjén garázdálkodnak.

Lábléc médiacsalád

Olyannyira nem, hogy egy öt évvel ezelőtti tanulmányban egyenesen kizártnak tartották a pörölyfejű laposférgek férgektől Franciaországban jelenlétét. Az új eredmények a régieket azonban egyértelműen megcáfolták.

A kutatók ezt követően az emberek segítségét kérték a betolakodók azonosításában. Csak úgy záporoztak az újabb és újabb fotók a jövevényekről. Kiderült, hogy ezek a teremtmények már régebb óta a kertek lakói, egyszerűen a franciáknak nem tűnt fel, hogy idegen invázió alatt állnak.

széles szalag kerül továbbításra féreggyógyszer egy adag

Az egyik legrégebbi videófelvétel ben készült a kreatúrákról. Mint kiderült, paraziták és mióma is laposférgek voltak. Az adatok összesítése során a szakértők arra jutottak, hogy az invazív óriásférgeket és között összesen szer figyelték meg az ország területén.

paraziták bélbetegségben Az Ascaris nagy

Néhány alkalommal egyes példányokat is sikerült begyűjteni a megfigyelések alkalmával, amiket a kutatók most részletesebben is megvizsgáltak. Jó az éghajlat, úgyhogy maradnak A megfigyelések jelentős részét Dél-Franciaországban tették. Ez a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy az férgektől Franciaországban e részén a nyarak csapadékosak, a telek pedig enyhék, annyira, hogy a földbe bújva az invazív férgek átvészeljék a zordabb időszakot.

A férgektől Franciaországban Franciaország tengerentúli területein is látták már, ott egy kék színű változat bukkant fel, amit azóta önálló fajba soroltak a tudósok.

diphyllobothriasis vélemények kerekférgek az emberekben fehérek

Egy igen erős idegméreggel, tetrodotoxinnal bénítják le az áldozatot. Mivel a faj tagjai fizikailag nem tudnak védekezni a ragadozók ellen, olyan testfolyadék van bennük, amitől ízük borzalmassá válik, így a természetes ellenségek elkerülik a kellemetlen zamatú csúszómászókat.

Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg! Európában teljesen idegenhonosnak számítanak. Némelyik faj lábszárhosszú és a szorításával öl, míg mások olyan idegmérget használnak, mint a gömbhal.

A legtöbb laposféreg indirekt módon okoz károkat az embereknek. Kimutatták például, hogy az új-zélandi laposférgek annyira elszaporodtak Írországban és Skóciában, hogy óriási pusztítást vittek véghez a földigiliszta-állományban. Mivel a termőtalaj kialakításában a gyűrűsféregnek óriási szerepe van, a kártétel a megművelhető földterületek csökkenéséhez vezetett.

Az új eredményeket a PeerJ tudományos folyóiratban közölték.

miért nem eszik rossz leheletet legjobb féreggyógyszer felnőtteknek szóló vélemények